Elisabeth-Claude Jacquet de la Guerre – Sonatas

Uitgevoerd door Camerata Moderna MDG 605 0807-2.

Elisabeth Jacquet de la Guerre (1665-1729) was een van de weinige vrouwen die tijdens het regime van Lodewijk XIV carrière maakte als componiste. Al als klein meisje trad zij op aan het hof en bracht zij de zonnekoning met haar zang en klavecimbelspel in verrukking. Lodewijk XIV nam haar onder zijn hoede en liet haar samen met zijn eigen kinderen opvoeden door zijn toenmalige maîtresse Madame de Montespan. In 1684 trouwde Elisabeth met de organist Marin de la Guerre en verliet zij het hof, maar tot haar dood behield zij een grote verering voor haar ‘stiefvader’ Lodewijk XIV.

Elisabeth Jacquet de la Guerre ontwikkelde zich tot een van de belangrijkste klavecinisten en componisten van haar tijd, temidden van componisten als Louis Couperin, Lully, Delalande, Campra, Maris en Destouches. Haar oeuvre omvat onder andere werken voor klavecimbel, sonates en triosonates in de toen moderne stijl, die Franse met Italiaanse stijlkenmerken combineert. De sonates en trionsonates die op deze cd worden uitgevoerd schreef Elisabeth oorspronkelijk voor strijkers en basso continuo. De strijkers zijn door Camerata Moderna echter vervangen door blokfluiten; een praktijk die ook al tijdens de barok vaak werd toegepast. Natuurlijk geeft de veel zachtere klank van de blokfluiten de werken een heel andere dimensie dan wanneer ze met strijkers worden uitgevoerd, maar dat is met betrekking tot Camerata Moderna zeker geen minpunt. Het ensemble weet de dramatische kracht en expressiviteit van Elisabeths werken bijzonder overtuigend naar voren te brengen. Het is een genot de cd te beluisteren, het boeit van begin tot einde, niet in de laatste plaats vanwege de prachtige klank die het ensemble produceert.

Petra van Langen (Nieuwsbrief 22, juni 2000)

Dit bericht is geplaatst in Recensies met de tags . Bookmark de permalink.